Iedereen heeft wel eens een piep in zijn of haar oor gehoord. Dit is vaak het gevolg van gehoorschade, maar verdwijnt ook weer snel. Bij mensen met tinnitus is dit niet het geval. Dit kan zorgen voor psychische klachten. Lees hier meer over tinnitus en hoe je het kan behandelen.  

Wat is tinnitus?  

Ongeveer 1,5 tot 2 miljoen mensen in Nederland hebben tinnitus. Dit wordt ook wel oorsuizen genoemd. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de aandoening, en ook steeds meer mensen krijgen er last van. Je kunt tinnitus omschrijven als een piepend geluid in de hersenen. Voor sommige mensen is het een ander geluid, zoals bijvoorbeeld een zoem of een fluitend geluid. Tinnitus kan ontstaan vanuit de oren, maar ook vanuit de hersenen. 

Wanneer tinnitus ontstaat vanuit de oren, noemen we dit objectieve tinnitus. Dit gebeurt wanneer de oren niet meer goed werken, er druk ontstaat in het oor of wanneer het oor beschadigd is. Voorbeelden hiervan zijn oor schade of een oorontsteking.  

Tinnitus dat ontstaat door de hersenen heet subjectieve tinnitus. Ons brein probeert te compenseren voor de schade die is opgelopen in de oren. Hierdoor ontstaat er een overgevoeligheid voor geluid of fantoom-geluid. Het brein denkt dat er geluid is, wat er eigenlijk niet is.  

Psychische gevolgen tinnitus 

Het is persoonsafhankelijk hoeveel psychische gevolgen je ervaart van tinnitus. Het is ook afhankelijk van de ernst van de klachten. De meest voorkomende klachten als gevolg van tinnitus zijn:  

Het is ook mogelijk dat problemen rondom stress tinnitus veroorzaakt. Je hersenen worden gevoeliger en meer actief, waardoor er een piep kan ontstaan. Dit kan zowel bij acute als langdurige stress ontstaan. 

Tinnitus behandelen 

Helaas is er geen medische behandeling om tinnitus te genezen. Het is wel mogelijk om ondersteuning te krijgen via de psycholoog. De behandeling is er dan op gericht om het leven met tinnitus dragelijker te maken. Ook kan er gewerkt worden aan sommige klachten. De meest voorkomende behandelingen bij tinnitus zijn: cognitieve gedragstherapie, ACT, mindfulness en EMDR. Het is afhankelijk van je situatie en de ernst van je klachten welke soort behandeling wordt toegepast.  

Heb jij last van tinnitus en wil je in gesprek met een psycholoog? Of heb je vragen over tinnitus? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:  

Boompsychologie. (2023, 17 april). Meer aandacht voor tinnitus - Boompsychologie.  

Harvard Health. (2022, 15 augustus). Tinnitus: Ringing in the ears and what to do about it.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ziekteverzuim en stress: een probleem op de werkvloer

(27-9-2024)

Verzuim door stress op de werkvloer is een groeiend probleem. Welke factoren liggen hieraan ten grondslag? Lees het hier! Lees verder

Terug in je Ritme na de Vakantie

(9-9-2024)

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier zijn 7 tips om weer terug in je ritme te komen na de vakantie! Lees verder

(on)gezonde Copingstijlen

(5-9-2024)

Van ongezonde naar gezonde coping: hoe pak je dit aan, en waar begin je? Lees verder

Druk op de Zorg

(26-8-2024)

De druk op de zorg neemt nog steeds toe, en de cliënten worden er uiteindelijk de dupe van. Lees verder