Iedereen heeft wel eens een piep in zijn of haar oor gehoord. Dit is vaak het gevolg van gehoorschade, maar verdwijnt ook weer snel. Bij mensen met tinnitus is dit niet het geval. Dit kan zorgen voor psychische klachten. Lees hier meer over tinnitus en hoe je het kan behandelen.  

Wat is tinnitus?  

Ongeveer 1,5 tot 2 miljoen mensen in Nederland hebben tinnitus. Dit wordt ook wel oorsuizen genoemd. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de aandoening, en ook steeds meer mensen krijgen er last van. Je kunt tinnitus omschrijven als een piepend geluid in de hersenen. Voor sommige mensen is het een ander geluid, zoals bijvoorbeeld een zoem of een fluitend geluid. Tinnitus kan ontstaan vanuit de oren, maar ook vanuit de hersenen. 

Wanneer tinnitus ontstaat vanuit de oren, noemen we dit objectieve tinnitus. Dit gebeurt wanneer de oren niet meer goed werken, er druk ontstaat in het oor of wanneer het oor beschadigd is. Voorbeelden hiervan zijn oor schade of een oorontsteking.  

Tinnitus dat ontstaat door de hersenen heet subjectieve tinnitus. Ons brein probeert te compenseren voor de schade die is opgelopen in de oren. Hierdoor ontstaat er een overgevoeligheid voor geluid of fantoom-geluid. Het brein denkt dat er geluid is, wat er eigenlijk niet is.  

Psychische gevolgen tinnitus 

Het is persoonsafhankelijk hoeveel psychische gevolgen je ervaart van tinnitus. Het is ook afhankelijk van de ernst van de klachten. De meest voorkomende klachten als gevolg van tinnitus zijn:  

Het is ook mogelijk dat problemen rondom stress tinnitus veroorzaakt. Je hersenen worden gevoeliger en meer actief, waardoor er een piep kan ontstaan. Dit kan zowel bij acute als langdurige stress ontstaan. 

Tinnitus behandelen 

Helaas is er geen medische behandeling om tinnitus te genezen. Het is wel mogelijk om ondersteuning te krijgen via de psycholoog. De behandeling is er dan op gericht om het leven met tinnitus dragelijker te maken. Ook kan er gewerkt worden aan sommige klachten. De meest voorkomende behandelingen bij tinnitus zijn: cognitieve gedragstherapie, ACT, mindfulness en EMDR. Het is afhankelijk van je situatie en de ernst van je klachten welke soort behandeling wordt toegepast.  

Heb jij last van tinnitus en wil je in gesprek met een psycholoog? Of heb je vragen over tinnitus? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:  

Boompsychologie. (2023, 17 april). Meer aandacht voor tinnitus - Boompsychologie.  

Harvard Health. (2022, 15 augustus). Tinnitus: Ringing in the ears and what to do about it.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zelfontdekking na liefdesverdriet

(15-2-2024)

Liefdesverdriet kan veel negatieve emoties met zich meebrengen, maar een relatiebreuk kan ook de gelegenheid geven tot zelfontdekking. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: word je bewuster van je emoties met deze 5 oefeningen

(8-2-2024)

Wat is het belang van emoties en hoe word je je bewust van je eigen emoties? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

De rol van slaap in emotieregulatie

(1-2-2024)

Onze slaap hygiëne kan veel invloed hebben op hoe we onze emoties ervaren en hoe we emoties van anderen interpreteren. Lees er hier meer over! Lees verder

Communicatiepatronen bij relatieproblemen

(25-1-2024)

Om relatieproblemen te voorkomen is het goed om te onderzoeken welke communicatiepatronen jij en je partner hebben en welk effect ze hebben. Lees verder